ČESNÁČEK LÉKAŘSKÝ

RECEPT NA ČESNÁČKOVÉ PESTO A DALŠÍCH PÁR ZAJÍMAVOSTÍ O TÉTO JARNÍ KRÁSCE

Můžete jej nalézt ve vlhkých oblastech, jako jsou příkopy, říční břehy, louky, břehy potoků a okraje lesů.

Listy česnáčku lékařského mají srdčitý tvar s tmavě zelenou barvou a světlejší spodní stranou. Rostlina má jemnou česnekovou vůni, zejména když je rozdrcená.

Česnáček je jednou z prvních jarních divokých zelenin. Jeho chuť připomíná jemnou rukolu s nádechem pečeného česneku, což z něj činí vhodný doplněk do salátů nebo jako ingredienci pro pesto.

Česnáček lékařský – nenápadná bylinka s výraznou osobností!

Jeho jemně česnekové aroma a pikantní chuť prozradí jeho sílu dřív, než ho zahlédnete.

Listy plné vitaminu C, A a antioxidantů jsou prvním jarním darem pro naši imunitu.

Pro mě je česnáček symbolem odolnosti – roste tam, kde jiní vzdávají boj o světlo, a přesto dává tolik síly. Dnes putoval do jarního pesta, zítra možná do smoothie…

A jak využíváte tuto léčivou divočinku vy?

Česnáček je úžasný, pokud si je dáte přímo na procházce, ale pokud si jej vezmete do kuchyně, tak na chleba s máslem, do bylinkového másla, tvarohové pomazánky, do polévky, omáček nebo do salátu bude báječný.

Naši předkové věřili, že česnáček pomáhá ‚projasnit hlas duše‘ – není divu, že byl často používán při rituálech spojených s novými začátky a jarní očistou.
Tradičně byl česnáček používán jako antiseptikum pro ošetření vředů na nohou, modřin, ran, při kašli a nachlazení. Také se používal k pročištění dýchacích cest a podpoře pocení.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *