Pampeliška lékařská, Taraxacum officinale, je oblíbenou léčivkou. Krásnou rostlinou, která zjara rozzáří nejednu stráň. A své dary předává vlastně po celou vegetační sezónu. Ovšem jedná se také o hodně sveřepou a životaschopnou rostlinu. Proto ji mnoho lidí považuje za plevel, nicméně tradiční medicína ji už po staletí užívá jako mocný detoxikační prostředek, pro její schopnost podporovat trávení a celkově posílit vitalitu těla. Pojďme se nyní ponořit do informací o tomto pokladu. A pak třeba i zabořit ruce a rýče do země a vykopat si pro sebe ten svůj pampeliškový kořen.
Sběr pampeliškového kořene
Kořeny pampelišky sbíráme, podobně jako kořeny jiných rostlin, brzy zjara, dokud je jejich síla ukrytá v zemi. Nebo na podzim, jakmile koncentrují svou energii na přezimování. Kořen pampelišky je zjara velice hořký, ale na podzim chutná mnohem sladčeji – to je ta schovaná energie. Sladká chuť indikuje výživu také pro naše těla!
Podzimní kořen obsahuje velkou zásobu inulínu – polysacharidu, který naše tělo neumí strávit. Jak tedy pomáhá naší výživě? Inulín totiž funguje v tlustém střevě jako tzv. prebiotikum – výživa pro tolik vážené střevní mikroorganismy – mikrobiom. Aby se jim u nás dobře dařilo, můžeme je podpořit právě inulínem. No a ten nejlepší je ten zdarma, přímo z přírody. Získaný vlastním úsilím, které nemusí být při dolování kořene pampelišky právě malé. O to větší zdravotní efekt pro nás kořeny mají! Fikané, že?
Důležitá je také informace, že kořen by neměl přijít do styku se slunečním světlem. Není to pro něj přirozené. Kořeny ryjeme zašera – brzy ráno nebo večer. Rovněž jejich sušení na slunci není právě ideální.
Vyrytý kořen důkladně očistíme. Já to dělám silným proudem vody. Půda je u nás jílovitá a kořeny bývají hodně zamatlané. Ideální ale je, když si vystačíme jen s kartáčkem. Pokud i vy potřebujete kořen umývat vodou, zase jej rychle osušte.
Energetika pampeliškového kořene
Kořen pampelišky mírně ochlazuje. Hořká chuť nám to ostatně jasně napoví. Ovšem, u pampeliškového kořene, zvláště na podzim, kdy je sladší, není ochlazující efekt nijak dramatický a tak si ho mohou dopřát všechny konstituce.
Co se týká vlhkosti, je efekt pampeliškového kořene vysušující.
Podle TČM pampeliška chladí játra a posiluje slezinu. V ajurvédě je zase známý svými pitta harmonizujícími účinky, což znamená, že pomáhá snížit přebytek tepla a zánětu v těle. Přináší tak pocit lehkosti, klidu a detoxikace, což prospívá jak tělu, tak duši.
K čemu kořen užijeme?
Hořká chuť nás navede na afinitu kořene pampelišky k JÁTRŮM. Játrům pomáhá detoxikovat. Zvyšuje produkci a tok žluči a působí jako jemné projímadlo. Díky podpoře pampeliškového kořene se naše játra zbaví také reziduí léků – např. paracetamolu. Můžeme si jej dopřát vždy poté, co se uchýlíme k chemickým léčivům.
V TRÁVÍCÍM SYSTÉMU podpoří trávení, působí jako prebiotikum a podporuje peristaltiku střev.
Pampeliškový kořen ZPOMALUJE nebo omezuje RŮST RAKOVINNÝCH BUNĚK. Tento účinek je vědecky ověřen.
Kořen pampelišky obsahuje silné antioxidanty, které POMÁHAJÍ PŘEDCHÁZET DEGENERACI MOZKU.
Dále se používá při vaginálních mykózách, při chřipce, nachlazení, streptokokových infekcích. Kořen pampelišky také PODPORUJE IMUNITU A CELKOVOU VITALITU.
Obsažený inulin snižuje HLADINU KREVNÍHO CUKRU.
Pampeliška tzv. „čistí krev“ – tedy prostřednictvím detoxikace jater pomůže tělu zlepšit kvalitu krve a tím také kvalitu pokožky. Použijeme ji tedy i při různých chronických kožních potížích.
Ve vylučovacím systému působí zejména list pampelišky, ale velké dávky kořene ve formě odvaru se používají při zánětech ledvin a močových a ledvinových kamenech.
Pampeliškový kořen ctíme také pro jeho protizánětlivé vlastnosti, což může pomoci lidem trpícím artritidou nebo revmatismem. Pravidelná konzumace pampeliškového čaje nebo tinktury může pomoci snížit bolesti kloubů a zlepšit celkovou pohyblivost.
Bezpečnost
Pampeliška je považována za bylinku bezpečnou jak pro děti, tak i pro těhotné a kojící ženy. Během kojení si ovšem nedopřáváme intenzivní detoxikační kůru. Pozor si dáme, pokud trpíme na žlučové kameny.
Jak pampeliškový kořen používat?
Přímá konzumace
Klidně si pošmákněte hned venku. Nebo kořen zpracujte do dušené zeleniny, polévky, bramboráku a podobně.
Sušení
Sušený kořen si uskladníme na zimu v dobře uzavřené lahvi. Kořen usušíme opravdu pečlivě – tak, abychom ten tenký zlomili se zvučným křupnutím. Nasekané kořeny sušíme rychle, nad zrojem tepla nebo v sušičce. Samozřejmě si pohlídáme maximální teplotu (ne více než 38 stupňů). Vcelku kořen sušit nedoporučuji – trvá to zbytečně dlouho a pak se dost špatně porcuje. Sušený kořen si připravíme jako odvar. Nejprve jej nadrtíme nebo nameleme a jednu polévkovou lžíci takto připraveného kořene vložíme do 1 litru vody. Vaříme jemným varem pod pokličkou 15 – 20 minut. Později si můžeme dávku zvýšit na dvojnásobek. Pozorujeme a posloucháme své tělo.
Léčivý ocet a pampeliškový kořen
Pampeliškový kořen má afinitu k trávícímu systému, stejně jako kvalitní jablečný ocet. Spojením těchto dvou ingrediencí vykouzlíme blahodárný elixír pro naše střeva i žaludek. Ocet navíc vyniká v extrakci minerálních látek a tím opět podporuje výživu celého těla. Léčivé octy se můžeš naučit vyrábět třeba v kurzu Domácí léčivý ocet, kde se také dozvíš spoustu zajímavostí a získáš řadu receptů.
Tinktura
Pro extrakci účinných látek z kořene pampelišky postačí 60 % alkohol. Použijeme cca 240 g čerstvého kořene pampelišky na 1 litr alkoholu. Kořen dobře nasekáme, zalijeme alkoholem a macerujeme v temnu 6 týdnů. Denně protřepáváme. Po slití tinkturu naředíme vodou nebo pampeliškovým odvarem v poměru 10 : 7. Výsledná koncentrace alkoholu bude cca 35 %.
Pampelišková káva
Tradiční a oblíbenou úpravou kořene pampelišky je právě pampelišková káva. Náš jednoduchý videonávod objasní, jak snadná její výroba je!
Moc si užijte období pampeliškového kořene a dejte nám vědět, jak jste si kořen připravili. A pokud chcete, aby vám nic z Živoucí zahrady neuniklo, rády vám budeme posílat maily 🙂
Okrem škorice si pridávam ešte 1cajovu lyžičku kokos oleja a prvého včelieho medu.
Kristi, prosím u tinktury to ředění je 10 dílů slité tinktury a 7 dílů odvaru nebo vody?
Děkuji
Ahoj Jiřinko, děkuju za otázku. Ano, přesně tak. Tinkturu potřebujeme naředit, protože má hodně vysoký obsah alkoholu a nebylo by to komfortní k užívání.