Kostivalové listy v těstíčku

(Tento recept je inspirován receptem od Matějků)

  • Asi 20 listů kostivalu/ jitrocele/pampelišky (pěkné mladé lístky)
  • 100g cizrny nebo hrašky (lze koupit už cizrnová mouka) Pokud chcete použít vajíčko, postačí míň
  • 200ml vody
  • ½ čajová lžičky soli
  • 2 čaj.lžičky koření Garam masala nebo kurkuma, kari, římský kmín a pepř
  • Kokosový tuk/sádlo

Samozřejmě si s receptem můžete pohrát nebo jej zcela pozměnit a udělat klasické těstíčko…vyzkoušejte 😊

  • Cizrnu a koření co máme vcelku rozemeleme na mouku
  • Zalijeme ji vodou, přidáme vajíčko, pokud chceme, sůl a necháme asi 15 minut stát.
  • Potom listy namočíme v těstíčku a  smažíme, dokud nezezlátnou.

Je to veliká mňamka! My měli se salátem z divokých květů a taky těstovinami, ale i samotné je to fajn.

Čaj z kostivalu rozpouští hleny, odstraňuje všechny nečistoty, čistí žaludek i střeva. Kostival se může konzumovat několikerým způsobem: jako čaj, tinktura (lihový extrakt), obklady, kašovité obklady, vína. Z kostivalu se vaří polévka, zelené nápoje, dá se jíst i posekaný na chlebu s máslem. Nebo se list prostě jen žvýká – jako lék.


Čaj z kostivalu
1-2 čajové lžičky drogy na 1/4 l vody, několik minut povaříme. Užíváme 1x denně.
Nebo 1-2 čajové lžičky prášku (mletého kořene) 1x denně zapíjíme vodou.


Vnitřně se dnes užívá už málo, protože při nepřerušovaném dlouhodobém užívání nebo překročení doporučené dávky by mohl škodit játrům. Při
doporučených dávkách nemá žádné vedlejší účinky.

Prostě zásada číslo 1 🙂 NIC SE NEMÁ PŘEHÁNĚT A VŠEHO S MÍROU!

Lívanečky na Samhain
12 dkg hladké mouky
1/8 l vody
listy kostivalu
1 vejce
sůl a pepř

Mouku prosejte do mísy s listy. přidejte sůl, vaječný žloutek a vodu. Jemně promíchejte dřevěnou vařečkou. Ušlehejte bílek a postupně vmíchejte do těsta. Smažte dozlatova na vysoké vrstvě tuku. Okořeňte.

(Recepty a některé informace jsou z Hiddenwoodu.)