Jícha z kostivalu

Upozorňujeme, že jíchy zapáchají podobně jako močůvka. Zápach lze sice zmírnit přidáním mletého vápence, přesto doporučujeme připravovat na odlehlejším místě.

Kostivalová jícha je také bohatá na vápník, fosfor, hořčík a především draslík. Je velice dobrým hnojivem na list, zejména pro rajčata.

Připravovat jíchy je snadné a lze ji připravovat také ze směsí různých bylin.

Postup: 

Do umělohmotné nádoby (nejlépe ovšem do dřevěného vědra) dáme do dvou třetin napěchovaný kostival, doplníme vodou (nejlepší je dešťová nachytaná za úplňku) a zaděláme víkem, které podložíme laťkou. Jíchu budeme občas míchat, urychlíme si tak kvašení. Když přestane pěnit, jsou tam přítomní tlustí bílí červi s dlouhými “ocásky” (larvy pestřenky),má hnědou barvu, je jícha hotová k použití.

Toto trvá asi 14 dní. Hotovou bylinnou jíchu zředíme před použitím dešťovou vodou v poměru 1:10. K rozlévání jíchy se nejlépe hodí deštivé nebo zamračené dny.