Jetelovo jahodové sušenky a jetelový pudink

Jetelový sníh (pudink)

-je plný živin a minerálů

  • 2 hrnečky bílého jetele květy
  • 1 lžíce želatiny nebo plátek (možno zaměnit za agar agar nebo vyzkoušejte)
  • 1 hrneček vody
  • ½ hrnečku čerstvé šťávy ze dvou pomerančů
  • 4 lžíce medu (může být v něm i nějakou dobu macerovaný jetel)
  • 1 hrneček šlehačky 40 %, vyšlehat (event. 1hrneček řeckého bílého jogurtu)
  • Špetka soli

Postup:

  • Želatinu rozpustíme ve ¼ hrnku vody
  • V malém kastrůlku pomalu přivedeme k varu květy ve vodě, pomerančovou šťávu, med a sůl.
  • Odděláme ze zdroje tepla – zamícháme želatinu, dokud se nespojí.
  • Necháme stát asi 10 minut
  • Zakryté dáme do ledničky, dokud nezačne být jako želé.
  • Poté přidáme šlehačku, dáme do ledničky a je hotovo.

Jetelové sušenky s jahodami

Spojením sladkých čerstvých jahůdek s všeobecně známým, běžným plevelem vytvoříme příjemně jemnou pochoutku.

Složení:

  • 1 hrneček másla  necháme povolit (100g)
  • ¾ hrnečku hnědého cukru muscovado (65g)
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce mléka
  • 3 hrnečky hladké špaldové (160g ) mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ hrnečku čerstvých květů jetele (ideálně bílého)
  • 1 hrneček jahůdek, které nakrájíme na plátky

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 200 °C
  • Na plech si dáme pečící papír, nějakou silikonovou podložku pro pečení nebo vymažeme
  • Prosejeme mouku a sodu, smícháme a dáme stranou
  • Umícháme máslo a cukr, dokud to nebude nadýchané. Přidáme vejce a promícháme
  • Poté přidáme mléko a přimícháváme mouku
  • Přidáme jetel a jahůdky a umícháme těsto, dokud se pěkně nespojí
  • Po lžících dáváme na pečící papír, na plech
  • Pečeme asi 15 minut…okraje by měly být dozlatova.

Po upečení necháme zchládnout, než pojídáme 😊