turan pro zdraví

Čajová směs při bolesti hlavy

Pokud nás trápí bolest hlavy, je to signál těla, který není dobré „přebít a zvítězit“. Bylinkový čaj může být skvělým pomocníkem, ale pijeme jej ideálně při odpočinku a revizi příčin bolesti. Kde je toho na mne moc, které vztahy mne tíží, čeho mám plnou hlavu, co jsem nevyřešila, … Co pro sebe mohu udělat? Věnujte se sobě a bylinné pomocnice vám pomohou i  v hledání odpovědí …

Potřebujeme:

  • dvě hrsti sušeného turanu (květy a listy)
  • půl hrsti sušeného lipového květu
  • hrst máty peprné
  • půl hrsti mateřídoušky
  • hrst mochny husí
  • hrst černohlávku

Sušené bylinky smícháme v daném poměru, lehce nadrtíme rukama, aby se dobře nabíraly a dobře se s nimi manipulovalo.

Užívám jako nálev – jednu lžíci zalijeme 250 ml vroucí vody a pod pokličkou necháme max. 10 minut louhovat. Zcedíme a pijeme až 3 x denně. Neužíváme dlouhodobě – kůra trvá nejvýše 3 týdny a poté si dáme pauzu a sledujeme, jak jsme si poradily s příčinami …

Turanová tinktura

Nejvíce účinných látek z bylinky získáme při výrobě tinktury – v alkoholu se totiž extrahují jak složky rozpustné ve vodě, tak ty rozpustné v tucích.

Pro výrobu tinktury z kořenů se obecně doporučuje alkohol silnější, alespoň 60% – taková tinktura se po ukončení macerace naředí vodou na bezpečnou koncentraci cca 40 – 45 %. Vysokoprocentní alkohol koupíte ve specializovaných prodejnách.

Přiznám se, že se nenechávám odradit nedokonalostí a používám domácí pálenku – 45 – 50 %.

Potřebujeme:

  • hrst turanových kořenů
  • 200 ml vysokoprocentního alkoholu
  • zavařovačka s šroubovacím víčkem, cca 300 ml

Kořeny omyjeme a odřežeme ze stonku, nakrájíme na menší kusy a vložíme do sklenice.

Zalijeme alkoholem tak, aby byla bylinka ponořená.

Necháme v temnu macerovat minimálně 6 týdnů (klidně mnohem déle), slijeme a užíváme po kapkách. Denní dávka činí tolik kapek, kolik kilo vážíme a tuto rozdělíme do 3 porcí. Takže 60kg vážící člověk užije 3x denně 20 kapek tinktury.

Kořeny turanu jsou poměrně jemné a plné zeminy, je třeba si s nimi pohrát, aby byly krásně čisté. Před výrobou tinktury je nechte důkladně oschnout!