turan v kuchyni

Sushi s turanem

Turan má moc příjemnou chuť, ale trochu drhne v krku 🙂 Dáme – li jej ale do sushi jen tolik, aby doplnil celkovou kompozici, bude chutnat i dobíjet.

Lístky turanu předem namočíme do vody. Bývají totiž někdy povadlé a ve vodě krásně „oživnou“.

My si dopřáváme sushi, když nám zbyde rýže od oběda. A tak je to vždy co dům dal. Ale chutná všem a každý si do svého válečku může dát své oblíbené suroviny…

Potřebujeme:

  • nori řasy
  • lístky turanu omyté a namočené ve vodě
  • tofu / avokádo / mrkev / okurek / papriku / lososa / mango / …
  • uvařenou rýži
  • kvalitní sojovou omáčku, wasabi, nakládaný zázvor

Rýži rozprostřeme na řasu. Ruce si přitom namáčíme do vody, aby se rýže nelepila a pořádně ji na řasu uplácáme. Jeden okraj necháme bez rýže v šířce cca 1,5 cm.

Na rýži naklademe lístky turanu a na ně pak další suroviny podle chuti.

Zabalíme do ruličky (není k tomu nutná žádná rohož ani jiná vychytávka, je to snadné a zvládne to i dítě 🙂

Necháme hodinku uležet (pokud vydržíme), nakrájíme na kolečka a podáváme s wasabi křenem, sojovou omáčkou případně nakládaným zázvorem.

Brambory s turanovým máslem

Jako malí jsme milovali vařené brambory omaštěné máslem … s kyškou nebo kefírem. Mňam!

Potřebujeme:

  • nové brambory
  • 200 g másla
  • hrst turanových listů
  • sůl

Brambory umyjeme a uvaříme ve slupce do měkka.

Přípravíme si bylinkové máslo podle tohoto receptu, jen míslo sedmikrásky použijeme najemno nasekané lístky turanu. Tady je jediný zádrhel – je třeba nasekat opravdu najemno, aby lístky nedrhly v krku.

Máslo si naložíme na horké brambory a pochutnáme si!