mrkev v kuchyni

Mrkvové koření

Chuť a aroma mrkvových semínek je poněkud specifické a nezvyklé, ale určitě stojí za to jim dát šanci. Snadno jich nasbíráte velké množství a můžete jejich sílu a zdraví užívat celoročně.

Postačí půl kávové lžičky na pecen chleba / hrnec polévky.

Semínka jednoduše nasušíme s celým plodenstvím a po uschnutí sedrolíme do sklenice.

Mrkvové květy v těstíčku

Připravují se podobně jako květy černého bezu. Klidně použijte své oblíbené těstíčko. My jich vyzkoušeli několik a nejvíc nám chutná tohle:

Potřebujeme:

  • 2 vejce
  • 50 g jemně nastrouhaného sýra
  • 5 lžic mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • mrkvové květy s 5 cm stonkem

Z bílků vyšleháme sníh a dáme si jej bokem.

Žloutky smícháme s mlékem, solí, moukou a sýrem. Do směsi metličkou vmícháme sníh .

Květy namáčíme do těstíčka a smažíme na oleji dozlatova, neotáčíme, takže si hlídáme vrstvu oleje a smažíme v menším kastrůlku.

TIP: nechte na květech alespoň 5 cm dlouhé stonky, lépe se vám s nimi bude manipulovat 🙂