KVĚT PAMPELIŠKY

Pampelišku je třeba milovat už jen z nostalgie, pro krásu a radost, kterou vysílá do světa. Ale uvnitř je toho ukryto mnohem víc. Obrovská síla, jakou projevuje svým sveřepým a vytrvalým růstem, je fascinující. Pokaždé, když pampelišku používám, představuji si, jak do mne její síla vstupuje a pomáhá.

Brzy zjara je vhodná doba na použití kořenů, ale nyní, když kvete, neztrácejme čas a pusťme se do květových orgií, neboť za týden už bude jejich sběr mnohem obtížnější, nebudou jich totiž takové záplavy 🙂

Jak můžeme tuto hojnost květů a poupat zpracovat?

  • PAMPELIŠKOVÝ OLEJ
  • PAMPELIŠKOVÁ POUPATA V SOLI
  • PAMPELIŠKOVÉ KAPARY
  • SUŠENÉ PAMPELIŠKOVÉ KVĚTY NA ČAJ

 

PAMPELIŠKOVÝ OLEJ

Připravíme si pampeliškový macerát – dvě hrsti květů zalijeme kvalitním za studena lisovaným olejem (olivový, slunečnicový, mandlový, …) a zahřejeme ve vodní lázni, nevaříme (nesmažíme :-)). Necháme zchladnout a druhý den záhřev zopakujeme. Macerát máme hotový!

Nebo můžeme vyrobit macerát metodou za studena – zalít květy tak, aby byly ponořené (zcela, nic nesmí trčet) a necháme cca 6 týdnů macerovat. Asi jednou denně protřepeme, opatrně – aby zůstaly všechny květy zase pěkně v oleji.

Pampeliškový olej můžeme použít jako základ pro výrobu mastí, krémů, přísadu do koupelových solí, koupelí, základ pro výrobu pečujícího pleťového oleje a zkrátka pro všechny recepty, kde je potřeba olej (místo něj dáme náš macerát a povýšíme tím svůj výrobek o mnoho stupínků 🙂

 

PAMPELIŠKOVÁ POUPATA V SOLI

Poupata zasypáváme hrubou mořskou nebo himálajskou solí – vždy vrstva poupat, vrstva soli, končíme solí. Díky tomu, že použijeme hrubou sůl, poupata nepustí moc vody. Necháme v lednici a používáme místo soli např. do polévek, omáček na těstoviny a pod.

 

PAMPELIŠKOVÉ KAPARY

Poupata naložíme na noc do slané vody. Osušíme a naplníme do čistých menších sklenic se šroubovacím víčkem. Zasypeme lžící pepře a zalijeme vinným nebo jablečným octem. Necháme alespoň týden v lednici a můžeme si pochutnávat.