Máta

mint, herb, aromatic

Máty rostou v rozmanitých druzích po celé Evropě.

Máta peprná Mentha piperita (je kříženec máty vodní a máty klasnaté a ve volné přírodě se nevyskytuje)

Lidové názvy: balsaminta, balšám vonný, bylina Matka boží, máta pepřová, větrná, mentolová rostlina, peprminta, ženská máta

Sbíráme: Listy nebo kvetoucí nať

Máty mají čtverhrané stonky.

Obsah: mentolová silice, třísloviny, hořčiny

Mentol je silně antiseptický a vyvolává pocit chladu, který pomůže např. při úporném svědění.

Účinky : Tlumí nadýmání, křeče v břiše – je prospěšný pro žlučník.

Koupele pomáhají při psychické labilitě, revmatismu a některých kožních nemocech.

!POZOR! Mentol snižuje účinek některých léků a nemá se užívat nic co obsahuje mentol při užívání homeopatik, jelikož také snižuje účinnost.

Také není vhodná pro dlouhodobé užívání.

Při bolestech hlavy…Utrhněte si dva lístky máty a potřete jimi spánky. Už po chvilce ucítíte úlevu.

 

Recepty pro zdraví

mátová zubní pasta, mátový scrub na nohy, opalovací krém, solná masáž pro zářivou pokožku, relax koupel s okurkou a mátou 

IMG_3798

Bylinková kuchyně

ryba s máto, mátová voda

IMG_3794
IMG_2031

Bylinkaření s dětmi

bylinkové ledové kostky

Také si pochutnáme na mátových lístcích v čokoládě

Bylinky pro duši

vykuřování s mátou a vášnivá očistná masáž s éterickým olejíčkem a solí

IMG_1745

S čím nám může pomoci:

Vnitřně:

  • Tlumí nadýmání, křeče v břiše 
  • je prospěšný pro žlučník
  • Zmírňuje bolest
  • uvolňuje
  • pomáhají při trávicích poruchách
  • průjmu a nevolnosti
  • Uvolňují hluboko usazený kašel a mají antibakteriální účinky

Zevně:

  • Chladí sportovní zranění a otoky
  • dodává svěžest přípravkům na ústní hygienu a zubním pastám
  • Při bolestech hlavy…Utrhněte si dva lístky máty a potřete si spánky. Už po chvilce ucítíte úlevu
  • Je prokázáno, že olej z máty peprné rozetřený na spánky a čelo zmírní bolesti hlavy stejně rychle a účinně jako kterákoli analgetika.

Zpracování:

  • tinktury, masti, sirupy, čerstvá, sušená, často se používá ve formě éterických olejů, v zubních pastách, ústních vodách, do mýdel, šampónů…

V kuchyni:

  • Mátu můžeme používat čerstvou i sušenou. Je výborná pro trávení, takže se používá v osvěžujícíh teplých i studených nápojích, v sirupech, přidává se do bylinných směsí, so salátů a také při vaření například nových brambor, fazolí či hrachu.
  • Také se přidává do čokoládových dezertů, do zmrzlin, limonád, octu, sorbetu, květového cukru a samozřejmě čaje. Také do slaných omáček, sýrů a nádivek. Můžeme ji louhovat ve vodce a poté přidávat do koktejlů.
  • Můžete si zamrazit mátové bylinné máslo a mít ho po ruce, když budte například vařit brambory, tak přidáte a pochoutka je na světě.

Tradice a magie:

  • Ve starověkém Řecku byla máta zasvěcena podsvětí a byla jí připisovaná moc rozdmýchávat milostnou vášeň – zprvu chladí, pak ale silně rozehřívá.
  • Ženich a nevěsta nosili Afroditin věnec uvitý z máty.
  • Římané věřili, že máta zlepšuje náladu a povzbuzuje mozkovou činnost – pomáhá se soustředěním.
  • Máta kadeřavá je v elementu vody a peprná je v elementu vzduchu.
  • Všechny mají také v magii schopnost uklidňující. Používají se k přilákání prosperity, úspěchu a nezanedbatelný je také její vliv na rozproudění vášně.
  • Nošení lístku máty v peněžence má přilákat energii peněz k tomu, kdo jej tam s tímto záměrem a vizualizací nosí. 
IMG_3665

Při chřipce a nachlazení je tento starý cikánský recept na čaj:

  • Řebříček
  • Máta peprná
  • Bez

Popíjet několikrát denně.