Levandule v kuchyni

Levandulové sušenky, co se po nich děti sápou 🙂

Voňavé sušenky na 100 honů 🙂 propojující vůni levandule a chuti zázvoru a vlašských oříšků…Tip sušenek je takový drolivý alá shortbread cookies. Hodí se k čaji a co je super, že nemají v sobě žádný rafinovaný cukr…pouze javorový sirup.

Potřebujeme: Já měla hrneček 250 ml

  • 1/2 hrnečku mandlové mouky (já měla čirokovou)
  • 1/2 hrnečku špaldové mouky 
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru (sušený)
  • 1/4 lžičky sody
  • 1/8 lžičky soli mořské
  • 1/4 hrnečku jemně namletých vlašských ořechů
  • 1  1/2 lžiček sušených květů levandule domácí nebo bio kvalita
  • 4 lžíce kokosového oleje, který roztopíme (ideálně bio)
  • 3 lžíce javorového sirupu ( ale může být i datlový, med…)

Postup: 

  • suché ingredience smícháme dokupy
  • v další misce metličkou spojíme roztopený kokosový olej a javorový sirup
  • Do oleje a sirupu vmícháme suché složky a mícháme dokud nemáme poněkud lepivé těsto.
  • Těsto uválíme do válečku, který si dáme do sáčku a na 30 minut do mrazáku. 
  • Předehřejeme si troubu na 180 °C , na plech si dáme pečící papír. 
  • Po 30 min těsto vyděláme, nakrájíme si asi 1cm  tlusté kousky a dáme na plech. 
  • Pečeme asi 11 minut, dokud nám kraje nezezlátnou…ucítíme tu vůni a budeme vědět 🙂
  • Před jídlem necháme úplně vychladnout. 

Dobrou chuť 

Pečené kuře s levandulí a rozmarýnem

  • 2 stroužky česneku, který rozmačkáme
  • 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 1 lžíce másla, roztopené
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička hořčice Dijon nebo plnotučné
  • 1/2 lžíce čerstvé rozmarýny
  • 1/2 lžíce čerstvých levandulových květů
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 4 kuřecí prsa
  • 1 lžíce olivového oleje (ano zase 🙂
  • 4 střední brambory, které si nakrájíme na čtvrtky ať jsou jako lodičky 
  • 3/4 hrnku kuřecího vývaru
  • 1 lžička čerstvých květů levandule pro ozdobení
  • Všechny přísady od česneku po pepř smícháme dohromady v misce. Dáme do ní kuřecí prsa aby se z obou stran namočila. 
  • Zahřejeme druhou lžíci olivového oleje na větší pánvi a přidáme kuřecí prsa, které dozlatova z obou stran opečeme…asi 3-5 minut.
  • Kuřecí prsa poté předěláme do pečící nádoby.
  • Brambory dáme do pánvičky a hezky je pošudlíme ve zbylé omáčce. 
  • Brambory dáme ke kuřeti do pečící nádoby a pokapeme zbylou omáčkou a zalejeme kuřecím vývarem.
  • Zakryté dáme do trouby asi na 1 hodinu nebo dokud nebude vše pěkně upečené. Na posledních 10 minut odděláme poklici ať se nám vše pěkně zabarví.
  • Nakonec ozdobíme a můžeme přidat i salátek z divokých bylin, salátu a vůbec si s tím vším krásně pohrát. 

Dobrou chuť 🙂

Perlivá levandulovo-citrónová pochoutka 

Jen upozorňuju, že cosi alkoholu se může vytvořit…tak s dětmi opatrně 🙂

Bude z toho asi 8 hrnečků 🙂

Tento květový, mírně sladký nápoj je takový míšenec mezi sodou a šampaňským a může obsahovat malinko alkoholu. Bublinkování je přirozený vedlejší produkt procesu fermentace. 

Tyto přírodně fermentované nápoje jsou pomocníky se zažíváním a také výborně energizují. Navíc levandule má uklidňující aroma, které pomáhá s nervozitou, vztekem a napětím…také s depresemi. Nechejme se bublinkami rozbublat do lepší nálady 🙂

Jak na to?

  • 7 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku medu (nějakého sirupu popřípadě kvalitního curku)
  • 1 lžíce bílého vinného octa 
  • 4 lžíce čerstvých nebo sušených květů levandule
  • 1 citrón, který nakrájíme na kolečka (krájíme celý, takže bio bez chemického ošetření slupky)

 

  • Nejprve smícháme vodu, med ocet, levanduli a citrón v čisté velké nádobě …asi 2 litrové. 
  • Zavíčkujeme a protřepeme důkladně aby se všechen med rozpustil. Dáme stranou aby začal pomalu proces fermentace.
  • Dva dny necháme v zakryté při pokojové teplotě.
  • Po dvou dnech scedíme květy a citrón. Přelejeme do skleněných nádob, které dobře těsní a nalejeme aby bylo asi 2 cm místa pod víčkem pro zachování bublinek 🙂 Pokud bublinky uniknou, stále to bude dobré pitíčko, ovšem bez potěšení z bublinek. 
  • Láhve dáme stranou na tmavé chladnější místo a necháme 3 dny pracovat. Poté otevřeme zkušebně jednu láhev, zda proces probíhá. Pravidelně kontrolujeme. Jak dlouho bude fermentace probíhat závisí na teplotě atd. 
  • Poté co dosáhneme požadované perlivosti, dáme lahve do ledničky a popíjíme 🙂