Černohlávek v Kuchyni

Recept na pesto:

  • Asi 2 hrsti černohlávku a bylinek,co jsem potkala na zahradě (list pampeliška, jetel, jitrocel, mrkev obecná květ, list bazalka, list rajče, list ostružina, …)
  • 2 stroužky česneku
  • ½ hrnečku ořechů kešu ( já měla vlašské)
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře (není nutné)
  • Já dala navíc ještě Lučinu 😊
  • a jelikož jsem měla potřebu 🙂 tak jsem si tam šupla také list kostivalu

Vše umixovat a dát na chleba, těstoviny, pizzu…jak máte rádi vaše pesto.

Nejen Černohlávkový med

Sladké mlsání meducíny nikdy nebylo snažší 🙂 

Pokud nevíte, jak do dětí dostat bylinkové účinné látky, tak med může být ta cesta pro vás. Je to pochoutka, kterou můžete dát na kašičky, do čajíku na chleba nebo jen tak po lžičce si pošmáknout.

 

Potřebujeme:

  • med (množství a poměr bylinek i medu nechám na vašem uvážení…ale ze začátku to nepřehánějte:)
  • usušné bylinky (černohlávek, šalvěj, rozrazil…já přidala také tužebník jilmový) 

Bylinky rozemeleme na prášek, který poté zamícháme do medu. Klidně si prášek můžete nechat na později, pokud se vám zdá, že je to až příliš. 

Já použila zase svůj kafe mlýnek, který mi bylinky perfektně rozemele.