Máta v kuchyni

Ryba s mátou a citrónem

Překvapivě výborná pochoutka, která chutná jak dětem, tak vybíravým tatínkům 🙂

Potřebujeme:

  • tresku nebo jakékoliv rybí filety, já použila tresčí filety
  • 2-3 citróny bio
  • 3-4 jarní zelené cibulky (ale můžete použít i klasickou cibuli s pórkem..iprovizujte
  • 1 červená sladká paprika (ale pokud nemáte, žlutá nebo oranžová bude také mňam)
  • 1 hrst čerstvé máty (já použila peprnou, kterou mám po ruce)
  • sůl
  • oblohu a přílohu jakou máte rádi
  • Na dno nádoby dáme polovinu množství mátových lístků
  • na ně položíme rybí filé, které posypeme nastrouhanou citrónovou kůrou a pokapeme šťávou z citrónů, sůl
  • cibuli i s natí nakrájenou na kolečka i s paprikou posypeme po rybě
  • nakonec posypeme druhou půlkou máty
  • zakryjeme a pečeme 
  • já pekla zprvu 150°C a dopekla jsem 180°-200°c
  • Jako přílohu jsem zvolila zemáky s máslem, ale je na vás co vyberete :)..salát, bulgur, rýži, kuskus

Mátová úžasná ochucená voda

Potřebujeme:

  • dobrou a živou vodu
  • čerstvý zázvor
  • bio citrón (s chemicky neošetřenou kůrou)
  • mátu
  • kvalitní ostrouhaný ze slupky okurek

 

Nakrájíme krom máty na kolečka a dáme do vody luhovat, klidně přes noc do chladna a poté popíjíme